radioerasitexnisam logo

Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime

ntom1

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 το θρυλικό περιοδικό «Ντομινό» διοργάνωνε τα «Χρυσά μικρόφωνα», έναν αγαπημένο διαγωνισμό μεταξύ των αναγνωστών του εντός και εκτός Ελλάδας για την ανάδειξη κάθε εβδομάδα του δημοφιλέστερου τραγουδιστή.

Τραγουδιστές βραβευμένοι με «χρυσό μικρόφωνο», όπως είναι οι Κωστής Χρήστου, Γιώργος Αιγύπτιος, Περικλής Περάκης, Κώστας Μοναχός, Γιώργος Ταλιούρης, Γιώργος Ζαχαριάδης, Βασίλης Ξιφαράς, Μανώλης Τοπάλης, Ανδρέας Ζακυνθινάκης, Μπάμπης Τσετίνης, Γιώργος Χατζηαντωνίου, Στράτος Κύπριος, Χρήστος Καϊκουνίδης, Σωτήρης Βώπης, Σάκης Τσελέπης, Βλαδίμηρος Χαραλαμπίδης, Θόδωρος Βίλμας, Ντένης Παππάς, Μανώλης Καναρίδης και Πάνος Ιωαννίδης.

Τα περισσότερα («καψούρικα» και με τη βούλα) ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των τραγουδιών που έκαναν τα τζουκ μποξ αλλά και τα πικάπ να πετάνε σπίθες, χαρακτηρίζοντας μια άλλη εποχή. Ανάμεσα στα κομμάτια που ξεχωρίζουν είναι τα «Στολίδι είσαι μόνη σου», «Τι θέλεις να κάνω», «Για λίγες σταγόνες ευτυχίας», «Απονιά μού δείχνεις», «Τα χείλη σου» και «Ποιος θα το πίστευε».

Ο Τάσος Κουτσοθανάσης, ανήκε στο δημοσιογραφικό επιτελείο του «Ντομινό» και συμμετείχε στη διοργάνωση του διαγωνισμού τα «Χρυσά μικρόφωνα», ενώ παράλληλα έκανε συνέντευξη με τον εκάστοτε τραγουδιστή που κέρδιζε το βραβείο.

Κάθε εβδομάδα οι αναγνώστες του “Ντομινό” ψήφιζαν τον τραγουδιστή που αγαπούσαν μέσω ενός κουπονιού που δημοσίευε το περιοδικό και το έστελναν ταχυδρομικά.

Ψήφιζαν αναγνώστες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το Λονδίνο, τη Ρώμη, την Κύπρο, τη Νέα Υόρκη, ακόμη και από τη μακρινή Αυστραλία όπου κυκλοφορούσε το περιοδικό, αφού ήταν αγαπητό σε όλους τους Ελληνες μετανάστες.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Τζένη Βάνου, η Μαρινέλλα, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και πάρα πολλοί σπουδαίοι τραγουδιστές είχαν βραβευτεί με το “Χρυσό μικρόφωνο”, που είχε γίνει θεσμός για πάρα πολλά χρόνια και ήταν πολύ τιμητικό γι’ αυτούς που το αποκτούσαν. Ηταν βραβείο που προερχόταν από το κοινό και αυτό βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, σήμαινε πολλά. Πάνω από όλα σού έδινε τη σφραγίδα της αναγνώρισης από το κοινό, που φυσικά, αυτό παίζει τον πρώτο και τον τελευταίο ρόλο στην καριέρα κάθε καλλιτέχνη.

Το τραγούδι στο βίντεο μας είναι του Γιώργου Μητσάκη με τίτλο "Η Ανάσταση" και ερμηνευτή τον Δημήτρη Τζανή. Συμμετέχει και η χορωδία της Κοκκινιάς.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το 1967 στις 45 στροφές, από δύο τραγούδια σε κάθε πλευρά, τυπώθηκε το εξώφυλλο αλλά δεν κυκλοφόρησε τελικά για πολλούς λόγους...

Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο γέρο-Μάτσας ήταν : "Ασε καλύτερα μη μπλέξουμε με τους παπάδες"..

Ο χρόνος που επρόκειτο να κυκλοφορήσει ήταν το Πάσχα. Μόλις πέρασε το Πάσχα και δεν κυκλοφόρησε, ατόνησε το ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές κι έμεινε ο δίσκος στο συρτάρι.

Και τα 4 τραγούδια (τα άλλα τρία είναι: Το Μυστικό Δείπνο, Η Σταύρωση, Η Ταφή (σε ερμηνεία της Λίτσας Διαμάντη) ) κυκλοφόρησαν στον δίσκο extended play Odeon ECGRA-2565 (Εξωτερικού) με γενικό τίτλο: ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΣΑΚΗ ΓΟΛΓΟΘΑΣ

I STAYROSI - Mitsakis Tzanis

Το ΔΣ του Συλλόγου μας, σας εύχεται Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους και στις οικογένειες σας με υγεία, αγάπη και ομόνοια.

 

ΠΗΓΗ: FB / Ραδιοερασιτέχνης ΑΜ

 

Τρέχον τραγούδι:
Φόρτωση ...
Ακούσετε με δικό σας player
πατώντας πάνω στα εικονίδια:
live
Go to top