radioerasitexnisam logo

Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime

ΠΑΓΓΑΙΟ. Κέντρο Εκπομπής της ΕΡΤ. Η λεηλασία του εξοπλισμού.

Δεν υπήρχε καμία μέριμνα για την προστασία της περιουσίας της ΕΡΤ.

 

Κατόπιν καταγγελίας Καβαλιώτη προς τον Εισαγγελέα Καβάλας, με την οποία ενημέρωσε για την λεηλασία του σταθμού αναμετάδοσης της ΕΡΤ στο Κέντρο Εκπομπής Παγγαίου. Το σύνολο των εγκαταστάσεων αφέθηκε στην τύχη τους, με συνέπεια να τον λεηλατήσουν οι γνωστοί πλιατσικολόγοι, έμποροι μετάλλων που λυμαίνονται τα τελευταία χρόνια κάθε μέταλλο που έχει αξία. Πολλές φορές στο αστυνομικό δελτίο αναφέρονται περιστατικά κλοπών εξοπλισμού και μεταλλικών αντικειμένων με συνήθη θύματα την ΔΕΗ ή αγροτικές εγκαταστάσεις, όπου αφαιρούν συνήθως μετασχηματιστές, καλώδια και φωτιστικά σώματα. Πριν μερικά χρόνια κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην Εγνατία οδό, από τον κόμβο του Αγ. Ανδρέα μέχρι την Καβάλα, όπου δεν υπήρχε φωτισμό γιατί είχαν κλαπεί τα καλώδια από τα φωτιστικά σώματα.

 

Παγγαίο1

 

Στην περίπτωση όμως του σταθμού Εκπομπής της ΕΡΤ στο Παγγαίο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Η πρόσβαση στην κορυφή Μάτι, την πιο ψηλή κορυφή του Παγγαίου, στην οποία υπάρχει η εγκατάσταση, γίνεται από ένα και μοναδικό δρόμο, αυτό σημαίνει ότι αν είχε τοποθετηθεί ένας απλός συναγερμός, θα μπορούσαν να είχαν συλληφθεί οι δράστες καθώς θα μεσολαβούσε πάνω από μια ώρα μέχρι να κατέβουν στο Ακροβούνι. Η συγκεκριμένη αμέλεια όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, το δεύτερο και σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξε καμία καταγγελία του περιστατικού από την ΕΡΤ, που είναι η άμεσα θιγόμενη προς την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές.

 

Παγγαίο2

Πως φτάσαμε στο κλείσιμο.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά έτσι όπως εξελίχθηκαν. Την Τρίτη 11 Ιουνίου του 2013 η ΕΡΤ θα σιγήσει, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έπεσε το γνωστό «μαύρο», τόσο στα τηλεοπτικά κανάλια της όσο και στα ραδιόφωνα της. Πριν από ακριβώς 5 χρόνια έγινε αυτό που κανείς δεν περίμενε. Λίγες εβδομάδες μετά στις 26 Ιουλίου, με το νόμο 4173 ιδρύεται η Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ) που είναι το υποκατάστατο της (υπό εκκαθάριση) ΕΡΤ Α.Ε. οπότε ξεκινούν και πάλι οι εκπομπές. Λόγω των περικοπών υπάρχει πρόβλημα στα ανταλλακτικά και στις μετακινήσεις των τεχνικών. Από τα πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης είναι και ο σταθμός εκπομπής του Παγγαίου.

 

Παγγαίο3

 

Λίγο μετά σταματάει η εκπομπή από το Παγγαίο και αρχές του 2014 αρχίζει και πάλι να εκπέμπει εκ νέου το κέντρο εκπομπής της “Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης”, το το οποίο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από κεραυνό τον περασμένο Ιούνιο, λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο κεραυνός κατέστρεψε σημαντικό ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ενώ απαιτήθηκε στην συνέχεια δαπάνη δεκάδων χιλιάδων ευρώ, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Από το Παγγαίο γινόταν η εκπομπή των δυο προγραμμάτων της Δημόσιας Ραδιοφωνίας καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό, προς τους νομούς Καβάλας, Σερρών, Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

 

Παγγαίο4

 

Τελικά στις 25 Οκτωβρίου του 2014 τίθεται εκτός λειτουργίας το Κέντρο Εκπομπής Παγγαίου. Το γεγονός οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην παροχή μέσης τάσης. Παράλληλα, ο δρόμος από το χιονοδρομικό του Παγγαίου προς τις κεραίες παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στους τεχνικούς της ραδιοφωνίας. Ο σταθμός διέθετε γεννήτρια η οποία ένα χρόνο πριν είχε πάθει βλάβη, χωρίς να γίνει καμία επισκευή και επιπλέον δεν υπήρχε και πετρέλαιο για να τεθεί σε λειτουργία. Το κενό το καλύπτουν το Κέντρο Εκπομπής Θάσου και Κορύλοφου στη Δράμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΡΤ επρόκειτο να κλείσει το Κέντρο Εκπομπής του Παγγαίου από το Σεπτέμβριο του 2013, λόγω του πολύ υψηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησης. Κάτι που δεν έγινε, αλλά θα γίνει εκ των πραγμάτων τον Οκτώβριο του 2014, οριστικά και πιθανότατα αμετάκλητα.

 

Παγγαίο5

 

Βέβαια από την σχετική διαδικτυακή πύλη keraies.eett.gr προκύπτει ότι για τη θέση “ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΤ ΠΑΓΓΑΙΟΥ” στον Δήμο Παγγαίου Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης έχει κατατεθεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό με την επωνυμία ΕΡΤ ΑΕ δήλωση κεραιοσυστημάτων ραδιοφωνικού σταθμού (Αριθ. Πρωτ. ΣΗΛΥΑ 13052/07-10-2015).

 

Παγγαίο6

 

Εξοπλισμός εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικοί της Ραδιοφωνίας διαβεβαίωναν ότι με βάση όλα τα προηγούμενα που έχουμε αναφέρει, ένας σταθμός εκπομπής στο Παγγαίο δεν είναι μια συμφέρουσα λύση για την ΕΡΤ και θα δαπανηθούν πάρα πολλά χρήματα για ελάχιστο αποτέλεσμα. Κόστος που θα ανέβει ακόμη ψηλότερα μετά την λεηλασία σημαντικού μέρους του εξοπλισμού. Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά, γνώστες του θέματος, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά και προσφέρονται καλύτερες λύσεις από άλλα σημεία της Ανατολικής Μακεδονίας, τα οποία και είναι και πιο συμφέρουσες από οικονομικής άποψης. Ως εκ τούτου μια δαπάνη πολλών εκατομμυρίων από την ΕΡΤ – πράγμα απίθανο με τα σημερινά δεδομένα – στο Παγγαίο, δεν προσφέρει πολλά, εκτός βέβαια και αν η συγκεκριμένη αίτηση κατατέθηκε για να δεσμεύσει το σημείο εκπομπής για μελλοντική χρήση.

 

Παγγαίο7

 

Ωστόσο, αν υπήρχε ενδιαφέρον από κάποιο τοπικό φορέα για παράδειγμα την Περιφέρεια ΑΜΘ θα μπορούσαν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, αφού καθαριστούν και εκποιηθεί ότι έχει απομείνει από τον εξοπλισμό της ΕΡΤ, να αξιοποιηθούν για άλλες χρήσεις, αρκεί βέβαια να λυθεί και το θέμα που υπάρχει με την πολύ κακή κατάσταση του οδοστρώματος προς τις κορυφές του Παγγαίου και φυσικά του τελευταίου τμήματος από την κοιλάδα του Ορφέα και μέχρι την Κορυφή Μάτι που είναι ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος.

 Παγγαίο8

 

Αδιαφόρησε η ΕΡΤ για την περιουσία της.

Τώρα όσον αφορά τον λεηλατημένο εξοπλισμό, όπως προαναφέραμε ένα χρόνο πριν τη οριστική παύση εκπομπής, είχαν δαπανηθεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για τις επισκευές. Ο εξοπλισμός, το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1960 ήταν απαρχαιωμένος, ωστόσο αντί να αφεθεί να λεηλατηθεί από τους άρπαγες μεταλλικών αντικειμένων θα μπορούσε να εκποιηθεί από την ΕΡΤ και να υπάρχει ένα έσοδο για το δημόσιο ταμείο. Όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΕΡΤ που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, αν και «γερασμένος» ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, αν είχε καταγραφεί και είχε κοστολογηθεί θα προέκυπτε ένα έσοδο ύψους μερικών εκατομμυρίων ευρώ.

 

Παγγαίο9

 

Δυστυχώς κανείς δεν φρόντισε το 2014 να ασφαλίσει το χώρο, να φυλαχτεί με ένα συναγερμό και στην πορεία να εκποιηθεί. Το άξιο λόγου είναι φυσικά το γεγονός ότι κανείς από την ΕΡΤ ακόμη και μετά την επαναλειτουργίας της, στην πρότερη μορφή, από το 2015 και μετά, δεν φρόντισε να καταγγείλει το γεγονός στις αρχές, οπότε τα πάντα αποσιωπήθηκαν μέχρι που το έπραξε ένας συμπολίτης μας που πληγώθηκε από την εικόνα που αντίκρισε, όταν επισκέφθηκε το χώρο. Παρατηρώντας την σημερινή εικόνα του χώρου, εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι οι δράστες δεν σήκωσαν οτιδήποτε μεταλλικό, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά πήραν συγκεκριμένα μηχανήματα, λες και ήξεραν τι αξίζει σαν μηχάνημα και τι είναι παλιοσίδερα!!! Ίσως να μην ήταν τυχαίοι πλιατσικολόγοι, αλλά με γνώσεις!!!

 

Παγγαίο10

 

Παγγαίο11

 

Παγγαίο12

 

Παγγαίο13

 

Παγγαίο14

 

Παγγαίο15

 

Παγγαίο16

 

Παγγαίο17

 

ΠΗΓΗ : www.xronometro.com

 

 

Τρέχον τραγούδι:
Φόρτωση ...
Ακούσετε με δικό σας player
πατώντας πάνω στα εικονίδια:
live
Go to top