radioerasitexnisam logo

Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime
Τζίμης Πανούσης

Αναμφισβήτητα ο Τζίμης Πανούσης έγινε και γινόταν περισσότερο αρεστός όσο γινόταν περισσότερο αντιπαθητικός στην κάθε μορφής εξουσία, μέσω των τραγουδιών του και της ακραίας πολλές φορές σάτιρας του. Ίσως να είναι και ένας λόγος που ξεχώρισε από πολλούς άλλους.

Θα μου πείτε, και τι σχέση έχει με το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο;

Ας γυρίσουμε μερικά χρόνια πίσω, τέλη δεκαετίας 70 αρχές δεκαετίας του 80. Ο Τζίμης Πανούσης και το συγκρότημα του οι Μουσικές Ταξιαρχίες κυκλοφορούν την κασέτα με γενικό τίτλο Disco Tsoutsouni. Ανεξάρτητη παραγωγή των Μουσικών Ταξιαρχιών. Πρώτη κυκλοφορία το 1980.
Η κασέτα όμως δεν πρόλαβε να κάνει πολλές πωλήσεις λόγω της λογοκρισίας που υπέστει (Η κατάργηση της λογοκρισίας ήρθε με νόμο το 1984) αλλά ήδη είχε περάσει στην δισκοθήκη πολλών ερασιτεχνικών σταθμών της εποχής εκείνης. Λόγω του ιδιαίτερου των στίχων και του ύφους τους έγιναν γρήγορα προσιτά στο ακροατήριο τους όπου και ζητούσαν να ακούσουν κάποιο τραγούδι. Όταν λοιπόν επιβλήθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας της και η απόσυρση της από τα σημεία διανομής της εποχής -αφού λογοκρίθηκε για τους στίχους- ταυτόχρονα απαγορεύτηκε και η δημόσια προβολή τους από όσους την κατείχαν. Οι ερασιτεχνικοί σταθμοί όμως που έπαιζαν μοσική αυτού του είδους συνέχιζαν να μεταδίδουν στις εκπομπές τους τραγούδια του απαγορευμένου περιεχομένου αφού ήδη είχε "αγγίξει" και αυτούς αλλά και πάρα πολλούς ακροατές. Αυτό που δεν μπορούμε λοιπόν ξεχάσουμε είναι ότι όταν έπρεπε να "κρυφτεί" ο πομπός μαζί του εξαφανιζόταν και η κασέτα. Θυμάμαι ένα περιστατικό όταν μας ειδοποίησαν ότι είναι κοντά στο σπίτι του φίλου μου που κάναμε εκπομπή το κλιμάκιο εντοπισμού, ο ένας έτρεχε στο Βορρά με τον πομπό στο χέρι και ο άλλος στο Νότο με την κασέτα!
Και αυτό γιατί, εκτός από την κατηγορία της παράνομης εκπομπής ο πέλεκυς θα ήταν ακόμα πιο βαρύς για την αναμετάδοση απαγορευμένων τραγουδιών.
Γι αυτόν τον λόγο ο Τζίμης συνδέθηκε και αποτελλεί ένα κομμάτι του ερασιτεχνικού ραδιοφώνου.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όσους πραγματικά τον αγάπησαν για τις ιδιαιτερότητες του και το αστείρευτο χιούμορ του.
Καλό Παράδεισο Τζίμη.

 
 
Τρέχον τραγούδι:
Φόρτωση ...
Ακούσετε με δικό σας player
πατώντας πάνω στα εικονίδια:
live
Go to top